Homes & Design Photo Credit: Martin Ressler. Styling by Nicole Sjostedt

Modern Whistler Cabin

The classic Whistler cabin gets a modern and family-friendly update with a nod to scandinavian design.

When Daniel and Mirjana Popescu bought a wedge-shaped, steeply sloping site set high above Whistler’s Creekside, it was for the views and the quiet. The property in Kadenwood, the area’s highest-elevation neighbourhood, is all about vantage point and privacy—being away from the crowds. The development even has its own gondola to carry its residents to Creekside.

Having found this slice of mountainside for their retreat from Vancouver, the couple didn’t want to build the usual Whistler digs. So, after reviewing nine architecture firms, they went with Battersby Howat to build “a new version of a rustic cabin,” says Daniel. And when David Battersby and Heather Howat first saw the property, they immediately knew how to take advantage of the beautiful mountain site: a Y-shaped plan that both provides privacy and captures that view.

Popescu_21
The design captures gorgeous views to the mountains and woods surrounding.

“Our gut reaction was to do two wings,” says Battersby. Stretching out and over the hillside, the wings create a courtyard-like inner sanctuary and sheltered view with no neighbours in sight. “It’s a more expansive gesture toward the landscape,” says Howat. The wings’ embrace is then augmented with overhangs and canted walls that create hooded spaces, a common strategy of the architects. “You’re using the house as a frame,” says Battersby.

That frame extends from an expansive 16-foot entry, where a bridge connects the wings inside. It’s a reverse plan: the main living space (kitchen, dining room and living room) and master bedroom are cradled on the upper floor in opposite wings, while four more bedrooms and a playroom are set downstairs.

Popescu_04
Mirjana Popescu relaxes with her kids, Luca and Sofia, in their Whistler cabin’s great room.

The result is a series of angles and alcove-like spaces. “Every part of the home has a special feature to it,” says Mirjana. Canted walls and windows angled toward the ground encourage a different perspective—orientation to the landscape instead of to the neighbours. The effect is subtle and comforting, almost cave-like. As Howat explains, “It’s how you want to feel at the end of a day of skiing.” She adds, “It feels very cavern-like in the evening with the dark stone, cozy and luxe, but then during the day you have tons of light.”

Glass throughout the home brings the outdoors in. “You get lots of light, not big frames,” says Daniel of the commercial-grade curtain-wall windows. “You see through the windows, rather than look at the windows.” There’s also a massive bank of sliding doors that opens to the slopeside setting. Even in the bathroom, mirrors are suspended by cable in front of the windows, so that nature feels as much indoors as out. “You see all the trees and you feel like you’re inside the forest,” says Daniel.

Popescu_13
The Flexform sofa provides a cozy landing spot for movie watching by the Fireorb suspended fireplace. 

All that glass is juxtaposed with basalt, cherrywood, cedar and concrete, including a feature wall that spans the two floors. The material mix may be part of Battersby Howat’s oeuvre but it’s also über practical. Basalt is used where people kick off boots, cherry millwork and flooring visually warm up the great room, and concrete floors (heated, of course) surround the hot tub, while cedar is used on the exterior for its natural weathered appearance.

Other words Battersby and Howat use to describe the overall feel of the design: modest, unassuming, discreet. It’s what the Popescus sought in this house. “We wanted something modern, but not like an art gallery,” says Daniel. “Something that’s comfortable and livable with two young children.” Their kids, Luca, now three, and Sofia, six, have their own space downstairs to romp on Togo chairs. But really, the whole house is their playroom, from the hot tub to the Flexform sectional in the great room—Sofia even thinks the Kadenwood gondola is hers.

Popescu_10
Daniel Popescu takes a moment in the entry. A simple materials palette is used throughout: warm cherry in the great room, and durable basalt flooring for where people kick off their snowy boots.

Alongside the architectural playfulness and purpose is informality. “It doesn’t feel like an ostentatious house in Whistler,” says Battersby. “It’s cool architecturally, but it’s not over the top.” Whether Scandinavian modern, as Mirjana describes it, or “a new millennial take on the cabin,” as Daniel does, this home achieves the modest-yet-modern quality Battersby Howat is always after. The colour palette is quiet, with the addition of pops of chartreuse in the dining chairs and a golden Womb chair. The decor is spare, with a Nordic nod in accessories, moose artwork and a simple yet stunning suspended fireplace. And there’s practicality, as with any cabin, down to the mudroom and drink rail on the deck.

That’s why the next time the Popescus ski to their door, they’ll drop their gear and pad to the hot tub with kids in tow. “We never want to go out,” says Daniel. “Being away from the city and at the house in Whistler is in itself getting out.” That’s what a Whistler retreat should be all about.

Popescu_15
The Popescu family heads out to catch the neighbourhood gondola that takes them right to Creekside.
Popescu_07
A room with a view.
Popescu_11
The kitchen is located upstairs while the bedrooms are located on the lower floor.

Popescu_03

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram Diary